Hinnoittelusta

Graafikon työn hintaan vaikuttavat ainakin seuraavat asiat:

  • Työhön käytetty aika: asiakkaan kanssa käydyt keskustelut, aineiston / tietojen haku, ideointi, työn toteutus, korjauskierrokset, painotiedostojen teko ja painoon lähettäminen.
  • Työn arvo/merkitys asiakkaalle:
    • Työn/tuotteen näkyvyys
    • Työn/käyttöikä
  • Työhuonekulut, laitteiden kulut, sähkö- ja puhelinkulut, ammattilaisohjelmistot, oma koulutus, matkakulut, lakisääteiset eläkemaksut, vakuutukset, verot yms.

Lisäksi graafikon työt jakautuvat ajattelua ja luovuutta vaativiin töihin ja mekaanisiin rutiinitöihin.

Luovuutta ja ajattelua vaativat työt

Alla on esimerkkejä luovuutta ja ajattelua vaativista töistä, joiden hinnoitteluun yleensä vaikuttaa työhön käytetyn ajan lisäksi tuotteen arvo asiakkaalle. Onko työllä näkyvyyttä paikallisesti, valtakunnallisesti vai peräti kansainvälisesti? Onko kyse kertakäyttötuotteesta, joka huomenna heitetään roskiin vai onko tuotteen tarkoitus toimia vielä ensi vuonna? Mitä suurempi näkyvyys tuotteella on tai mitä pidempiaikaiseen käyttöön se on tarkoitettu, sitä suurempi on työn arvo asiakkaalle.

Esimerkkejä luovuutta ja ajattelua vaativista töistä ja niiden hinnoista

Logo alk. 400 euroa + alv. 24 %

Toteutan logosta väri-, mustavalko ja negaversiot, joista toimitan asiakkaalle painokelpoisen vektoritiedoston sekä jpg- ja png-tiedostot nettikäyttöön.

Visuaalinen ilme alk. 750 euroa + alv. 24 %

Visuaalisen ilmeen suunnittelu sisältää minimissään logon suunnittelun, organisaation typografian ja tunnusvärien määrittelyn sekä graafisen ohjeen taiton. Visuaalisen ilmeen suunnitteluun voidaan lisätä myös esimerkiksi käyntikortit, lehti-ilmoituspohjan, lomakkeet ja kirjekuoret.

Käyntikortit alk. 75 euroa + alv. 24 %

Käyntikortin suunnittelu sisältää kolme ehdotusta, joista valitusta toteutan lopullisen käyntikortin.

Esite 1-4 sivua alk. 90 euroa + alv. 24 %

Hintaan vaikuttaa esitteen laajuus, kuvitus, tekstin määrä yms.

Lehti-ilmoitus alk. 50 euroa + alv. 24 %

Hintaan vaikuttaa ilmoituksen koko, kuvitus, käyttötarkoitus jne.

Juliste alk. 300 euroa + alv. 24 %

Hintaan vaikuttaa esimerkiksi se, tuleeko kuvamateriaali asiakkaalta valmiina vai toteutanko sen itse.

Kuvitukset alk. 100 euroa + alv. 24 %

Ota huomioon

Useimmista töistä toimitan asiakkaalle 2-4 ehdotusta, joista asiakkaan valitsemasta ehdotuksesta muokkaan lopullisen tuotteen. Ylimääräiset vedokset nostavat hintaa. Tarvittaessa autan myös sisällön tuottamisessa.

Hinnat eivät sisällä painatusta tai tulostusta. Sopimuksesta riippuen voin kilpailuttaa painatuksen tai asiakas hoitaa sen itse.

Hintoihin lisätään myös erikseen sovittavat kulut kuten matkakulut tai kuvittajien, valokuvaajien tai muiden alihankkijoiden käytöstä koituneet kulut.

Hinnat ovat kaiken kaikkiaan suuntaa antavia. Jokainen työ on kuitenkin uniikki ja sisältää erilaisia työvaiheita tai näkökulmia, joten ota yhteyttä ja pyydä tarjous esimerkiksi sähköpostitse. (Tarkista, mitä on otettava huomioon tarjouspyynnössä.)

Rutiinityöt

Tuntihinta: 50 euroa + alv. 24 %

Osa graafikon hommista on mekaanisia rutiinitöitä, joiden toteutuksessa hinta perustuu lähinnä työhön käytettyyn aikaan ja/tai toteutuneeseen kappalemäärään.Rutiinityötä on melkein kaikki sellainen, jossa jotain vaihdetaan tai tehdään valmiiseen, jo olemassa olevaan pohjaan.

Esimerkkejä rutiinitöistä:

  • Kuvajoukon käsittely, esim. logon lisääminen johonkin määrään kuvia
  • Kaikki taittotyöt valmiille pohjalle
  • Monet valmiin graafisen ohjeen rajoissa toteutettavat taittotyöt

Käytännössä monissa töissä mekaaninen ja luova työ kietoutuvat tiiviisti yhteen. Näin on esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa on olemassa jo valmis taittopohja tai graafinen ilme, jonka rajoissa on suunniteltava jonkinlainen uusi, erilainen painotuote, esim. edellisvuodesta poikkeava esite. Ota siis yhteyttä ja pyydä tarjous esimerkiksi sähköpostitse.