Mitä on kuvittaminen?

Kuvittaminen on visuaalista viestintää, kuvallista kerrontaa. Kuvitus voi olla muun muassa perinteinen piirros tai maalaus, valokuva, grafiikka tai digitaalinen teos. Se voi tarjota kuvaamaansa aiheeseen yhden näkökulman, tulkinnan tai se voi toimia tekstin tukena. Kuvitus voi myös havainnollistaa tekstiä.

Käytännössä kuvitus tuo aina tekstiin jotain lisää. Kukaan ei jaksaisi lukea niin yksityiskohtaista tekstiä, joka kuvailisi millintarkasti kaiken sen, minkä voi kätevästi esittää kuvalla. Sanonta yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ei siis ole lainkaan tuulesta temmattu. Toisaalta tietyssä mielessä kuvakin on tekstiä, sillä kuvaakin luetaan ja tulkitaan.

Kuvalla on myös suurempi huomioarvo kuin tekstillä, sillä sen voi huomioida yhdellä silmäyksellä, mutta teksti vaatii perehtymistä. Siksi kuva toimii mielenkiinnon herättäjänä ja houkuttelee perehtymään tarkemmin tekstiin.

Kuvituksia käytetään kirjoissa ja lehdissä, digitaalisissa medioissa, kuluttajatuotteissa sekä mainos- ja markkinointimateriaaleissa. Kuvituksia ovat myös informaatiografiikka, tekniset piirustukset sekä karikatyyri- ja pilakuvat.

Tutustu kuvituksiini täällä!