Pikku Ihmeen arvot

Taitopaja Pikku Ihmeessä viisi arvoa nousevat ylitse muiden: aitous, armollisuus, merkityksellisyys, välittäminen ja yhteys.

Aitous

Aitous on alkuperäisyyttä ja ainutlaatuisuutta mutta myös alastomuutta ja haavoittuvuuttakin. Se on rehellisyyttä ja teeskentelemättömyyttä. Se on sitä, että on mitä on. Ihmiset vaistoavat teennäisyyden, mutta aitous koskettaa aina, vaikka se samalla altistaa myös haavoittumiselle.

Pyrin Taitopaja Pikku Ihmeessä siihen, että kätteni työt välittäisivät aidosti ajatuksiani elämästä. Minun on tärkeä sydämessäni kokea, että korttiin laittamani viesti koskettaa itseäni – siitä tiedän, että se voi koskettaa jotakuta toistakin.

Armollisuus

Kaikkialla, missä tehdään ja touhutaan, tapahtuu ennen pitkää virheitä. Noiden virheiden keskellä toisten laukomat tai omasta sisimmästä kumpuavat syytökset voivat pysäyttää ja lannistaa. Silloin tarvitaan armoa, etteivät virheet pysäytä meitä.

Armollisuus on anteeksiantavalla asenteella elämistä. Se on rakkaudellista ja lempeää, myötätuntoista ja ymmärtäväistä suhtautumista omiin ja muiden mokailuihin. Se on oman vajavaisuuden ymmärtämistä, jotta voi ymmärtää myös muiden vajavaisuuksia.

Armollisuus ei kuitenkaan ole leväperäisyyttä ja hälläväliämeininkiä. Se ei suinkaan ole tekosyy olla korjaamatta virheitään tai pyrkimättä parempaan. Päinvastoin, armo on parantava voima, jota itse kukin tarvitsee kasvaakseen ihmisenä ja toimiakseen seuraavalla kerralla paremmin. 

Armollisuus on uuden mahdollisuuden ja uuden alun sallimista itselle ja toisille. Siitä muistuttavat ja kertovat myös Pikku Ihmeen tuotteet.

Merkityksellisyys

Merkityksellisyys on sitä, että jokin asia on tärkeä. Merkityksellisen asian tunnistaa siitä, ettei se jätä kylmäksi vaan tavalla tai toisella koskettaa, herättää tunteita, joko myönteisiä tai jopa kielteisiä.

Merkityksellisyys näkyy Pikku Ihmeessä keskittymisessä siihen, minkä itse koen tärkeäksi. Tuotteeni kertovat siitä, mikä minulle on merkityksellistä.

Merkityksellinen on myös jokainen ihmiselämä. Psalmissa 139 sanotaan: Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän Sinua siitä. Pikku Ihme haluaakin rohkaista: sinä olet arvokas, sinun elämälläsi on tarkoitus ja kaikilla teoillasi merkitys.

Välittäminen

Välittäminen on myötätunnon ja ymmärryksen osoittamista toiselle. Se on hyvän tahdon ilmaisemista, sen osoittamista, ettei toinen ole samantekevä. Se on myös sen ymmärtämistä, että asioilla on väliä. Välittämisellä on toki toinenkin merkitys: se on jonkin viestin, tiedon, informaation viemistä yhdestä paikasta tai henkilöltä toiselle.

Välittäminen on yksi rakkauden muoto. Välittämistä tarvitsee itse kukin meistä. Sillä on rohkaiseva, eheyttävä ja parantava vaikutus, jos joku välittää. Tuotteillaan Pikku Ihme haluaa viestiä välittämisestä – ja auttaa ihmisiä välittämään toisistaan. Välittäminen merkitsee myös sitä, että sillä on väliä, missä ja miten Pikku Ihmeen tuotteet on tehty. Vuodesta 2020 eteenpäin kortit painetaan Suomessa, ja ne painetaan luontoystävälliselle paperille.

Yhteys

Yhteys on side ihmisten välillä, samanmielisyyttä, samanhenkisyyttä, sopuisuutta tai ainakin niihin pyrkimistä. Yhteys on eron vastakohta.

Pikku Ihmeessä uskon, että vaikka kaikkia ei voi miellyttää, on silti hyvä pyrkiä sovintoon ja yhteyteen toisten kanssa, mikäli se vain on mahdollista.

Yhteyden ylläpito edellyttää viestintää. Kortti on yksi yhteydenpitoväline. Nettiyhteyksien aikakaudella se on kenties hidas viestinvälittäjä mutta toisaalta myös kestävä. Kun se kerran on perille päässyt, sen äärelle voi aina palata. Se ei ole riippuvainen sähköjen katkeamisesta, akun loppumisesta tai nettiyhteyden pätkimisestä.